Robotdammsugare bäst i test 2025

Uppdaterad 2025-04-30

Vi utser Roborock S7 till bästa robotdammsugaren 2025. Nedan kan du jämföra alla produkter i testet och få tips inför ditt köp.

Bäst just nu

Bäst i test

Roborock S7

  • Kraftfull HyperForce™ sugeffekt (2500Pa)
  • Precis kartläggning (LiDAR)
  • Pålitlig hinderdetektering (ultraljud)

Introduktion

Roborock S7 är robotdammsugaren som på allvar tog dagens högteknologiska robot-innovationer för bekvämare städning in det smart anpassade hemmet. S7:an som kombinerar sin HyperForce™ sugfunktion på 2500Pa med en utmärkt moppningskapacitet för att hålla damm och smuts på armlängds avstånd enlig när, var och hur principen - vårt val som robotdammsugare bäst i test 2025. Med ett 5200mAh batteri erbjuder Roborock S7 upp till tre timmars oavbruten rengöring med efterföljande automatiska laddning varpå en ny planerad session direkt kan återupptas via ytterligare 3 timmars städning. Vårt topptips som bästa robotdammsugare 2025.

Tekniker i korthet

Vibroscrubs – S7 använder kommer med en rad tekniska finesser för att hålla hemmet välstädat där en av de mer framträdande funktionerna är Roborock:s soniska teknologi. Här får golven sej en uppfräschning via inte mindre än 3000 rörelser per minut vilket få eller inga av de mest envisa fläckarna kan stå emot. VibraRise® – Detta är robotdammsugarens system för att moppa golven rena med hjälp av Vibroscrubs högpresterande soniska vibrationer. När systemet aktiveras kombineras här alltså moppens vibrationsteknik med ett anpassat vattenflöde för att skrubba golven skinande rena. Carpet boost – Det här är en funktion som syftar på robotdammsugarens smarta egenskap att lyfta upp moppen när någon av hemmets mattor hamnar i dess väg, efter fullbordad mattrengöring på maxkraft sänks moppen till golvnivå och S7 kan förtjänstfullt fortsätta med sin ålagda städrutin enligt de instruktioner vi gett. Detektering av mattor och motstånd rent generellt sker för övrigt via avancerade sensorer med ultraljudsteknik. Önskar man hoppa över just mattrengöring är det enkelt att via Roborocks kartsystem (LiDAR navigation) ange så kallade No-Mop zoner som S7.an uppmanas lämna orörda.

Övrigt

Moppfunktion, Självdockning med automatisk laddning, Rumsnavigering, Schemaläggning, Virtuella väggar, Mobilapp för styrning av funktioner, Timer & Anpassning för husdjur.

Fördel S7

Som bäst i test vinnare kommer Roborock:s S7:a sammantaget med givna fördelar jämfört med konkurrerande robotdammsugare: Kraftfull HyperForce™ sugeffekt på 2500Pa och precis kartläggning med LiDAR navigation, en pålitlig detektering av hinder & mattor mm via överlägsna ultraljudssensorer, ett bra spann av inställningar för intensitet & undantagna områden samt en avancerad schemaläggning och röstkontroll via Google Home & Siri. Den nyutvecklade borstens fördelar som via sin uppbyggnad i gummimaterial ger med mindre risk för besvärligt hårtrassel, en generellt bättre uppsugningsförmåga samt en skonsammare hantering av parkett bör självklar även plussas för.

Sammanfattning

Som alltid vid genomgång av mer komplicerad teknologi tar lätt "fikon-språket" överhand med vid vägs ände står likväl en robotdammsugare ut i mängden med irl vänlig teknik för vanliga städ-trötta människor som heller använder sin fritid till andra sysslor. Med det sätter vi punkt och tipsar om Roborock S7 som bästa robotdammsugare 2025 med pris vs kvalité som riktmärke.

Appstyrd

Autotömning

Batteritid

3 h

Laddningstid

6 h

Kraft

2500 Pa

Ljudnivå

67 dB

Kapacitet

300 m²

Dammbehållare

0.47 liter

Bästa premiumvalet

Roborock S8 Pro Ultra

  • Komplett dockstation (tvätt, tork, tömning)
  • Dubbla gummiborstar
  • Förbättrad moppning (VibraRise 2.0)

  • Högt pris jämfört med S7

Introduktion

Kungen av robotdammsugare 2025 hittas i vår vinnares egen familj - Roborock S8 Pro Ultra är det givna premiumvalet som kammar hem titeln robotdammsugare bäst i test 2025 i premiumklassen. Här har Roborock tagit ut svängarna och pressat teknik och innovation till gränsen för vad som alls är möjligt med dagens mest sofistikerade tekniklösningar för automatisk hemstädning. Som inledning noterar vi att en hel del av teknikerna från serie S7 även hittas i denna premiumvariant varför vi endast kort kommer beröra dessa och fokuserar istället på de skillnader som separerar dessa robotdammsugare ifrån varandra.

En komplett dockstation

RockDock® Ultra: Denna allt-i-ett-docka har nästintill noll underhåll och torde bli en role model för hur dockstationer till robotdammsugare produceras framöver. Här tvättas robotmoppen automatiskt både under pågående städning samt när städrutinen är klar. Men det som sticker ut är att när roboten kommer hem till dockan så avslutas proceduren med en avancerad torkprocess av både mopp och dockans botten där varmluft ser till att den inte så uppskattade doften av blöt/sur golvmopp sprids i omgivningarna med plusfaktorn att även risken för mögeltillväxt elimineras. Onekligen en riktigt bra plusvariabel måste man säga. Automatiskt tömning av uppsamlat material efter varje städning ger en 7 veckors hållbarhet på våra dammpåsar dessutom.

Teknik (språnget)

DuoRoller Riser™: En uppgradering av borsten vs s7:an med skillnaden att vi här arbetar med dubbla gummiborstar för att ytterligare säkra upp ett oklanderlig slutresultat. VibraRise®: Moppningssystem här i version 2.0 ger oss dubbla vibrationsmoduler vs S7 modellen vilket ger en bredare aktionsradie och tidsoptimering då speciellt större ytor ska städas. HyperForce®: Med S8 Pro Ultra kommer också ett markant lyft när det gäller kraft & möjlighet att hämta hem även de mest motståndskraftiga tingen som trasslat in sej i mattor och dyligt – 6,000 Pa vs 2500 Pa sugkraft ger en duktig boost för att intet ska slippa undan under passet. Roborock Carpet Boost+: Liknande system som S7 använder men som via en starkare sugkraft där mattan även dammsugs 2 ggr ger ett säkrare slutresultat.

Sammanfattning

Roborock S8 Pro Ultra tar onekligen ett par kliv upp från föregående generations toppval och står tämligen ensam på prispallens topp i segmentet. Men – Förutom dockstationens och sugkraftens markanta uppgraderingar känns skillnaderna likväl inte tillräckligt stora för att vi ska sträcka oss till en rekommendation som bästa köp då prisglappet i skrivande stund ändå är + 100%. Bäst? Javisst – Mest prisvärde? Inte än.

RockDock® Ultra

Dubbla rullborstar

Batteritid

3 h

Laddningstid

6 h

Kraft

6 000 Pa

Ljudnivå

68.5 dB

Kapacitet

300 m²

Dammbehållare

0.35 liter

Bästa budgetvalet

Dreame D9

  • Bra prisvärdhet
  • Stor dammbehållare (0.57l)
  • Stor vattentank (0.27l)

  • Något kortare batteritid än toppmodeller (150 min)
  • Längre laddningstid (7h)

Introduktion

Befria ditt hem från damm och dina golv från smuts med Dreame D9 mångsidiga rengöringstekniker. Dreame D9 är en högteknologisk robotdammsugare som erbjuder en blandning av smarta funktioner som röststyrning och no-go zoner. Här finns även både LiDAR-navigering för kartläggning, våtmopp-funktion och en stabil motor som avlägsnar ovälkommen materia från mattor och golv medans du gör annat.

Tekniker

Dreame D9 ställer upp med ett antal teknologiska fördelar med en större dammbehållare på 570 ml och en välanpassad vattentank på 270 ml för effektiv mopp & skurfunktion av även större ytor utan avbrott. Som aspirant i den lägre prisnivån kommer D9:an likväl med ett avancerat navigeringssystem via sin Lidar implementering – skanna via laserteknik och mappa ditt hem för schemalägga de områden du vill ha städade utifrån dag och klockslag

Kraft

Tittar vi på effekten som denna robotdammsugare är kapabel att använda sej av landar vi på 3000 Pa. Det är förvisso lägre än ovanstående premiumvariant men toppar samtidigt faktisk S7:an och Dreame´s användare plussar också rejält för både sugkraft och ett bra städresultat. 2000 Pa ska enligt den ledande tillverkaren Roborock´s blogg räcka för att hämta upp ett AA-batteri från ditt golvet som en hint.

Smart navigeringssystem

Utrustad med en avancerad Lidar-navigering står sej Dreame väl i konkurrensen när vi tittar på kartläggning som enkelt kopplas till de städscheman du sätter upp. Här finns även funktionen med no-go zoner, dvs områden som du inte önskar att roboten ska besöka vilket kan vara praktiskt om man till exempel har husdjur hemma.

Våttorka med moppfunktion

Med en väl tilltagen vattentank på 270 ml finns alla möjligheter att skura golven också i större hem, speciellt då det här finns en funktion för att anpassa graden av effekt via ett hög – mellan – låg lägen.

D9 vs Övriga

Batteriet ger oss här 150 minuter att arbeta med och når därmed inte hela vägen upp till toppmodellernas 180 minuter medans ljudnivån stannar på 65 dB som faktiskt är bäst i klassen. Appar är som bekant snart legio i hemmets alla apparater och Dreame D9 har liksom övriga i testet sin egna app för styrning och kontroll av funktioner och schemaläggning.

Sammanfattning

Dreame D9 är troligen marknadens populäraste robotdammsugare i vad man kan kalla den bättre lägre prisklassen men står som vi ser inte vad gäller specifikationer och tekniker särskilt långt efter de dyrare modellerna. Ett utmärkt val säger vi och sätter en robotdammsugare bäst i test 2025 rekommendation som bästa köp i prisklassen.

Appstyrd

Moppfunktion

Batteritid

2.5 h

Laddningstid

7 h

Kraft

3000 Pa

Ljudnivå

65 dB

Kapacitet

250 m²

Dammbehållare

0.57 liter

Andersson RVC 2.2
Produktlänk saknas
Högt prisvärde

Andersson RVC 2.2

  • Mycket lågt pris
  • Våt-mopp funktion
  • App & fjärrkontroll

  • Manuell avgränsning med magnetremsor (ingen kartfunktion)
  • Lägre tröskelkapacitet (1.5 cm)
  • Oklart Pa-värde och ytkapacitet

Introduktion

Att bli med robotdammsugare behöver verkligen inte kosta skjortan - Med Andersson RVC 2.2 låter man roboten jobba till en timkostnad som måste anses vara i lägsta laget med tanke på att modellens tekniker ändå inte står så långt ifrån betydligt dyrare apparaters förmågor. Letar man efter mest robotdammsugare per kilogram kan man inte hamna fel med RVC 2.2 och konsumenterna håller överlag med.

Tekniker

Schemaläggning: Att lägga schema för när, var och hur du vill ha ditt hem städat skiljer sej inte nämnvärt från övriga robotdammsugare. Med wifi kopplas robot och app (iOS & Android) ihop där schemat sätt efter önskemål,

Navigeringssystem

Där övriga varianter i genomgången använder sej av kartfunktionen för att markera no-go zoner får man här nöja sej med en lite mer handfast lösning i form av att marker robotgränser via medföljande magnetremsor. Inte optimalt men i praktiken fungerar lösningen lika bra

Hands On

Moppfunktion – Med en fylld vattentank på 110 ml kan våt-moppning av golven startas upp, önskas en omgång ordinär dammsugning innan skrubbningen så fungerar naturligtvis även den kombinationen

Kapacitet och Batteri

Kapaciteten att övervinna trösklar stannar här på 1,5 cm vs 2-4 cm för testets övriga modeller vilket kan vara en dealbreaker om mattor av stabilare modell finns i hemmet, det blir alltså till att mäta lite för att vara på säkra sidan. Batteriet ger oss här 120 minuter medans ljudnivån stannar på 65 dB vilket tangerar bäst i klassen. En irl fördel som bör nämnas är modellens låga höjd på endast 8,5 cm ger RVC 2.2 fördelen att kunna smita under möbler på ett bättre sätt än andra robotdammsugare i genomgången.

Sammanfattning

Andersson RVC 2.2 som befinner sej i kategorins lägsta prisklass har sina begränsningar framförallt i avsaknaden av en kartfunktion där avgränsningar får ske för handkraft via magnetslingor. Att vi inte lyckats hitta modellens Pa kraft samt kapacitet vad gäller täckning av yta är vi naturligtvis inte heller nöjda med. På pluskontot noteras likväl att modellens användare i allt väsentligt är nöjda med sina köp och för pengen det kostar finns ingen egentlig konkurrens att tala om. Inte alla finesser – men med en prislapp som avspeglar just detta på ett mer än rimligt sätt.

Våt-Mopp funktion

App & fjärrkontroll

Batteritid

2 h

Laddningstid

4 – 5 timmar

Kraft

Ingen uppgift

Ljudnivå

65 dB

Kapacitet

Ingen uppgift

Dammbehållare

0.4 liter

Guide

Avancerad städteknik i hemmamiljö

Handen på hjärtat är kanske inte just dammsugning det som står högst upp på önskelistan när man landar i hemmet efter en arbetsdag, men i slutändan hamnar man där till och från då jobbet ändå måste göras. På senare tid har tack och lov dock ett alternativ trollats fram av planetens troligen lika dammsugs-trötta high-tech ingenjörer. Att hålla hemmet rent och prydligt sätter vi alla grön bock på och med en robot som gör jobbet att hålla golvytorna fräscha ger vi oss själva tid att pyssla med annat. Inköp, schemaläggning och ett smärre underhåll är sålunda skiljelinjen mellan de som dammsuger och de som icke gör det. Nedan tar vi en titt på de vanligare teknikerna dessa trevliga robotkompisar har i sin arsenal.

Sensorer och Detektorer

Robotdammsugare är oftast utrustade med olika sensorer och detektorer av skiftande kvalité beroende på prisklass för att navigera genom rummet och undvika hinder som möbler och hålla sej borta från de områden vi inte vill ha påhälsning på. Dessa har uppenbart även som huvuduppgift att finkamma hemmet efter ovälkommet smuts och damm och samla upp sina fynd i sin lilla låda. Behöver vi en rejäl skrubbning av golvet finns även det som alternativ & kombination hos de flesta modeller.

Kartfunktioner & Mapping

Många robotdammsugare använder avancerade tekniker likt LiDAR-navigering för att kartlägga sin hemvist. Roboten planerar därefter den mest effektiva rutten och bockar kontinuerligt av var de just städat och vad som ännu återstår att göra.

Automatisk Laddning

De flesta robotdammsugare har funktionen att automatiskt återvända till sin laddningsstation när batteriet börjar bli lågt. Efter att ha laddats upp kan de sedan återuppta rengöringen där de slutade.

App-styrning och Schemaläggning

Via Wi-Fi-anslutning till modellens anpassade app hanteras robotens inställningar och önskad schemaläggning för rengöringsrutiner, koppla på under lunchrasten och kom hem till rena golv och mattor.

Att investera i en robotdammsugare

Fördelar: Tidsbesparing: Robotdammsugare gör jobbet åt dig, pronto. Alltid välstädat: Schemalägg att städa regelbundet och pyssla med trevigare saker. Spar ryggen: Att knöka runt med långa skaft är illa nog men när vi ska under tunga soffor / sängar blir sällan ergonomin något vår husläkare skulle uppskatta. En robotdammsugare är däremot smidig och kommer ofta åt dessa platser utan Nackdelarna stannar vid inköpskostnad och som alltid vid anskaffning av elektronik, risken för diverse fel & krångel. Så håll koll på en bra garanti.