Villken modell ska jag välja?
Med nya modeller varje år och många nya tekniker som dyker upp är det inte märkligt att det kan vara knepigt att välja. Varje år tycks det enligt branchen komma oumbärliga förbättringar som ingen borde klara sej utan. Så är det naturligtvis inte och förra årets modell kan ofta i stora drag prestera mycket snarlikt den nyare varianten. Behöver jag Dolby Vision IQ – Oled eller Qled ? Vi går igen de vanligaste teknikerna för att förenkla vad som kan vara intressant för just dig.
Vilken skärmstorlek ska jag välja?
Storlek
De tv-apparater som säljs flest av idag är 55 tum med 4k upplösning. Kombinationen fungerar bra om avståndet mellan finsoffan och skärmen är ca 1,5–2 m. Just ration mellan upplösning och avstånd är viktig. För att ögat ska kunna tillgodogöra sej höga upplösningar krävs att avståndet är rätt. Sitter du för långt ifrån upplevs inte den nya teknikens förbättring och man har lagt extra pengar för en högre kvalitet man inte drar nytta av. Följande avstånd mellan storlek och den numer absolut vanligaste upplösningen 4k (3840 x 2160 pixlar) brukar rekommenderas.
50″ 55″ 60″ 65″ 70″ 75″
1,3–1,9 m 1,4–2,1 m 1,5–2,3 m 1,6–2,5 m 1,8–2,7 m 1,9–2,9 m
Vilken skärmtyp ska jag välja? LCD, LED, OLED eller QLED
OLED-TV
Bästa svärta och kontrast.
Utmärkt bildkvalitet.
Snabb responstid.
QLED-TV
Enastående ljusstyrka.
Utmärkt färgspektra.
Energieffektiva.
Tangerar inte Oleds totala svärta.
Pris.
LCD-TV (utan Quantum dot)
Pris.
Stor tv för en mindre peng
Bra bildkvalitet
LCD-TV
Uppnår ej Oled/Qled bildkvalité.
Färre high-end funktioner.
Läs mer om varje variant nedan
LCD / LED
LCD-teknik. LCD bygger tekniken på flytande kristaller som tänds och släcks. Varje enskild kristall släpper igenom olika mängd ljus beroende på vilken strömstyrkan den ges. LCD-Tekniken arbetar med en typ av lysrör som ljuskälla,
LED-tekniken är en utveckling av LCD-varianten där lysdioder istället för lysrörsteknik används. Ljuset reflekteras antingen från sidan (doidplacering kantbelyst) eller från baksidan (doidplacering bakbelyst), Fördelen gentemot lysrör är att tekniken ger en bättre ljusstyrka och därmed även en bättre färgskala. Den kantbelysta varianten gör det också möjligt att göra panelen tunnare.
Paneltyper De paneltyper som används är IPS samt VA och teknikerna kommer med olika för och nackdelar. IPS-panelens fördel ligger i en bredare synvinkel och bättre ljusstyrka än VA vilket gör modellen till ett bra val i ett ljust vardagsrum för sport och vardagsprogram . VA-panelens fördel är ha betydligt bättre kontrast på bekostnad av ljusstyrka och sämre synvinkel. VA passar därför bättre för användning i mörkare rum, och då speciellt för film där den goda kontrasten kommer bättre till nytta.
Fördelar: Bra bild, större bildyta per krona.
Nackdelar: Når inte upp till bildkvalitén som OLED och QLED ger.
QLED
QLED (Quantum Light-Emitting Diode). Tekniken utvecklades av Samsung och är ytterligare en förfining av LCD/LED-tekniken, Samsungs variant benämns som Quantum Dot. Tekniken ger en avsevärt bättre ljusstyrka, korrektare färgåtergivning, djupare svarta, bredare betraktningsvinklar samt detaljrikare bild än den ursprungliga LCD-tekniken. Kvantprickar (Quantum-dot) är minimala fosforescerande kristaller som ger sken när du lyser på dem och vilken färg de avger bestäms av deras storlek.
För att uppnå dessa bättre egenskaper använder Samsung här nanopartiklar som kallas kvantprickar, där ett metalliskt kvantfilter individuellt kan kontrollera prickarnas exakta färgmatchning. Qled kan återge 100% täckning av färgutrymmet oavsett ljusstyrka samt marknadens bästa färganalys.
Fördelar: Bäst ljusstyrka, bra betraktningsvinkel,utmärkt färgreproduktion, energieffektiv teknik.
Nackdelar: Når inte upp till den djupa kontrast och absoluta svärta en Oled skärm kan ge. Pris.
OLED
OLED (Organic Light Emitting Diode) är en teknik Kodak utvecklat och som LG förfinat och anpassat för sina paneler. Resultatet slog marknaden med häpnat när den introducerades. Med sina individuellt upplysta pixlar kunde man uppvisa en kontrast, bildkvalité och svarta i en helt ny klass. Även om också andra tillverkare utvecklat sina tekniker markant är det ingen som kan mäta sej med Oled när det kommer till just kontrast och svärta. Tekniken tillåter att varje pixel kan släcka ned helt och hållet, inget ljus bara svart. Att kontrasten därmed också blir utmärkt ger sig självt och tekniken levererar en jämn och fin bild.
Oled hanterar även färger utmärkt bra och betraktningsvinkeln är den bästa på marknaden idag. Skärmarnas snabba svarstid har också gjort att de som gillar att använda tv-skärmen till att roa sej med konsolspel/dataspel gärna väljer just en Oled skärm.
Ljusstyrkan hos en OLED-panel brukar vara den kritik som nämns, men det är en sanning med modifikation. Oled klarar ca 350 nits på SDR material vilket är i klass med lcd varianter i mellanprisklassen, samt upp till 700 nits med HDR materiel vilket det behövs en lcd-skärm i toppklass för att trumfa. Ljusstyrkan räcker alltså med bred marginal till vardagstittande i dagsljus.
Fördelar: Djup svärta, otrolig kontrast, utmärkt färgreproduktion.
Nackdelar: Pris.Vad är HDR, och vilken videostandard är bäst?
HDR är en förkortning av High Dynamic Range. Funktionen är en videostandard och tekniken resulterar i ett större dynamiskt omfång som ger en mer verklighetstrogen bild, Med både bättre färgrikedom men framförallt högre kontrasten i både väldigt ljusa och väldigt mörka scener visualiseras både struktur och djup i bilden mer realistiskt. En förutsättning för att kunna dra nytta av tekniken är att materialet man tittar på har producerats med stöd för tekniken. I nyproducerade filmer och serier finns ofta detta stöd tillsammans med 4k.
Numer har nästa alla nya TV-apparater någon form av HDR-teknik. Man ska dock vara medveten om att tekniken kräver en ljusstark panel för att fungera optimalt. Slutsatsen är alltså inte överraskande att de bättre och dyrare panelerna presenterar tekniken på ett bättre sätt.
De tre standarder som i allt väsentligt används i tv-apparater idag är HDR10, HDR10+ och Dolby Vision.
HDR10 är en öppen standard och är ännu det vanligaste HDR formatet. Tekniken stöds också ofta även av de billigare tv-modellerna på marknaden. Tekniskt finns här stöd för ett färgdjup på över en miljard färger ( 10-bit) med en möjlig ljusstyrka upp till 4000 nits, dock begränsar ännu andra tekniska faktorer ett användningsområde över 1000 nits.
HDR10+ som är ett format som utvecklats tillsammans av Samsung och Panasonic. Tekniken har också här ett färgdjup 10 bit men kan till skillnad från HDR10 arbeta dynamiskt med scener, där HDR10 arbetar statiskt med hela bilden kan HDR10+ precisera delar av bilden med tekniken på samma sätt som Dolby Vision.
Dolby Vision som utvecklats av Dolby är en mer avancerad teknik med större potential att producera djup och kontrast i bilden, och tekniken finns ofta tillsammans med HDR10 i de dyrare produkterna. Dolby Vision har stöd för 12-bitars färgdjup, med svindlande 68 miljarder färger och en ljusstyrka upp till hela 10.000 nits. Ännu finns dock ingen panel som kan producera denna ljusstyrka ska tilläggas.
Dolby Vision IQ är egentligen inte en ny standard för HDR-innehåll, Men då den marknadsförs som sådan lägger vi den på listan. Dolby Vision IQ är däremot en ny mjukvarufunktion som analyserar och anpassar de metadata som finns i Dolby Vision-innehåll. De paneler med Dolby Vision som kommer utan denna mjukvara kan bara återskapa en identisk spegling av Dolby vision materialet – utan hänsyn till aktuell tv-modells övriga egenskaper. Med tillägget IQ kan däremot materialet specialanpassas till den specifika tv-modellen. Här undrar naturligtvis ägare av nyinköpta apparater med Dolby Vision om dessa kommer uppgraderas med den nya IQ mjukvaran, men där finns tyvärr inget svar än vad vi kunnat finna.
Vilken upplösning är bäst?
4K-UHD
För att i dagsläget komma åt 4k-UHD (Ultra High Definition) material med upplösningen på 3840 x 2160, har vi att vända oss till Ultra HD Blu-ray-spelare, nyare spelkonsoler eller de streamtjänster som erbjuds via Netflix och HBO t.ex. 4K-UHD material förbrukar mycket data – upp till 7 GB i timmen, så en en internetuppkoppling med obegränsad data är nästa ett måste vid streaming. Med en pixeltäthet x4 HD-standarden ger 4k-UHD inte bara en betydligt skarpare bild, utan även ett betydligt bättre färgspektra. Tekniken klarar att visa ca 75 procent av alla färger som ögat kan uppfatta gentemot HD-standarden som är begränsat till ca 35 procent.
8K
8K är den senaste standarden för tv på marknaden i dag. 4K fördubblade HD upplösningen och dagens 8K paneler dubblar 4K upplösningen till imponerande 7 680 x 4,320 pixlar. Möjligheten att njuta av fullt 8K är ännu begränsad. Har man redan en 8K modell kan man likväl dra fördel av tekniken då tillverkarna mjukvarumässigt kan skala upp material från 4 till 8K.
SDTV/HD/
Vanliga tv-sändningar ger idag oftast HDTV-upplösningen 1280 pixlar på bredden och 720 på höjden (High Definition Television 720p), men sändningar finns även fortfarande i SDTV , (Standard Definition Television) med upplösningen 576×720 pixlar.Vilken ljudstandard är bäst?
Ljudformaten utvecklas likt allt annat i tv branchen i tämligen rask takt och det är länge sedan de enklaste formerna av surround-system fanns för hemmabruk. Här finns en bra genomgång av högtalares placering vid olika ljudsystem, från de enklaste till de mest avancerade systemen: Dolby Set-up Guide
Innan vi går in på dagens tungviktare kan vi gott minnas några av de tidigare teknikerna t.ex:
Dolby ProLogic – Består av fyra ljudkanaler.
Dolby Pro Logic II – 5 ljudkanaler.
Dolby Digital – 6 ljudkanaler med en dedikerad subwooferkanal.
DTS HD – 7 ljudkanaler med en dedikerad subwooferkanal.
Dolby atmos
Ljudformatet som tog biosalongens känsla rakt in i vardagsrummet med ny nästintill obegränsade 3-dimensionella möjligheter att dirigera ljudets placering och ljudnivå i rummet. Äldre tekniker skickar ett specifikt ljud till en specifik högtalare för surroundeffekt. Dolby Atmod skiljer sig med att vara objektbaserat, tekniken placerar ljudet exakt efter objektet i aktuell scen och man tar här även hjälp av den lodräta dimensionen (golv/tak) med högtalare placerad både högt och lågt i rummet för att återskapa en perfekt ljudsimulering. Med tekniken kan vi i under filmkvällen uppleva ljudet efter filmskaparen intentioner. De flesta av dagens nya tv-modeller från mid-range och uppåt har numer stöd för Dolby Atmos tekniken som standard.Hur får jag bra ljud till min TV?
Dagens platta TV-modeller blir blir allt tunnare vilket naturligtvis är estetiskt tilltalande och praktiskt – men det man vinner på karusellerna kan man ofta förlora på gungorna. Gungorna i detta fall är uppenbart ljudet. Det finns kort och gott inte plats i dessa ultratunna modeller att bygga in högtalare som levererar ett riktigt maffigt ljud för filmkvällen. Men de finns hjälp att få – Soundbars och större dedikerade hemmabiosystem.
En bra soundbar lyfter ljudet rejält och passar också när utrymmet är lite mindre. För ljud i högre klass finns surround-förstärkare och högtalare i mängder av kombinationer.
Soundbar
Fördelen med en soundbar, förutom att ge ett avsevärt bättre ljud än det tv:ns högtalare kan ge är att de inte kräver särskilt mycket plats samt att prisbilden är lägre än för ett dedikerat hemmabiosystem. En bra kompromiss för många av oss. En enkel men hyfsad soundbar med hdmi och bluetooth går att köpa för straxt över tusenlappen medan toppmodeller kan sträcka sej upp 30,000 kr. De allra billigaste av mindre välrenommerade tillverkare kan inte rekommenderas då de ofta inte ger bättre ljud än vad tv: redan ger. Förutom ljudkvalité bör man fundera på vilka ingångar och funktioner man behöver / vill ha. Bluetooth för att strömma musik från dator/telefon är numer standard på soundbars men i övrigt gäller det att ha koll på:
HDMI-ingång/ar.
USB.
Stöd för subwoofer.
Stöd för bakre högtalare
Digital koaxial/optisk ingång
Ljudformat stöd för surround-tekniker som Dolby AtmosVad är Philips Ambilight?
Ambient lightning – eller kort och gott Ambilight är en typ av ljuseffekt man kan hitta på paneler från Philips. Funktionen kan automatiskt justera ljusstyrka och färg på panelen och producera en ljuseffekt i samklang med bild/ljudmaterialet som just visas. Ljuseffekten omger skärmen via ljuskällor på tv:s baksida för att skapa en starkare stämmningseffekt. Systemet fungerar även i stand-by läge och är kompatibelet med philips hue-system för att skapa en perfekt ljussättning i rummet.